Case 9 – Fritidsgårdar, tjejer, fotboll och förebilder!

När: Winning Ground Fotbollsfestival Onsdag 12 APRIL 2017

Var: ÖSTGÖTAPORTEN ARENA & Norrköpings fritidsgårdar

Hur: Samarbete kommun projektledare Fritidsgårdar och lokala fotbollsföreningar. Winning Ground konceptet.

Vald metod: Levande berättelser och gestaltning ur boken av museipedagog Ellika Kyndel och boksamtal med tjejerna. Alla tjejer får var sitt ex av boken och uppmuntras efter aktiviteten att blogga en egen kort berättelse om att spela fotboll och läsa boken!

Förening: IFK Norrköping DFK

Målgrupp: Flickor 10-12år

Antal deltagare: 80 tjejer och 23 ledare från Norrköpings kommun fritidsgårdar.

Litteratur: "Hund på Plan!" om Charlotte Rohlin, författare Jennifer Wegerup, OLIKA Förlag

Samarbete: Projektet Läskickar, Norrköpings kommun, IFK Norrköping DFK och Svenska Kyrkan

Videoinbjudan se här
Genomförandet: Winning Ground Event 12 april 2017 pressmeddelande

Projektet Läskickar med museipedagog Elika Kyndel arrangerade högläsning av två kapitel ur boken om fotbollsförebilden Lotta Rohlin. Elika ställde frågor till tjejerna utifrån boken och genomförde samtal utifrån svaren från tjejerna. Aktiviteten genomfördes under 30 minuter mellan matcherna som "en aktivitet knutet till Winning Ground fotbollsfestival" på Östgöta porten arena under en heldag. Alla fritidsledare från kommunala fritidsgårdar medverkade i samtalen som observatörer och fick också var sin bok med en personlig hälsning i ett brev från Läskickar och fotbollsförebilden Lotta Rohlin att fortsätta spela fotboll och skapa sina egna berättelser.

Effekt av aktiviteten: Under högläsningen som inleddes med en frågeställning till tjejerna, så lyssnade de flesta tjejerna uppmärksamt eftersom de fick en frågeställning före kapitelläsning. "Hur uppfattade Lotta i boken matchen som fotbollsspelare då en hund kom in på plan mitt i matchavgörandet som gjorde att hon missade att göra mål?". Tjejerna som deltog är inte anknutna i organiserad idrott men är intresserad och själva anmält sig till fritidsgårdens fotbollsaktivitet på Winning Ground 12 april.

"Att ge varje tjej en bok att ta med hem har det någon effekt på intresse för läsning och fotbollsintresset på fritiden? Går det att genomföra en inspirationsaktivitet och tro att tjejerna aktiverar sig själva?

Resultatet blev att fritidsledarna på möte 16 maj 2017 beslöt sig för att skapa läsgrupper och planera läsfrämjande aktiviteter på vissa av Norrköpings kommun fritidsgårdar och hitta en form som passar verksamheten!

Till Inspirationsidan

Till Case & metoder

Till Kom igång kontakta oss!