Case 5 – Fritidsgård – Fritids, mellanmål, läsning & fotboll

Förenings- och lagaktivitet
När: I samband med fotbollsträning måndagar, startad 5 december 2016 - pågående 2017
Var: Bäckskolan fritids och idrottshall
Hur: Personligt möte med presentation och förankring att medverka i Läskickar.
Planering med ledare och utifrån tjejernas intresse och mål med aktiviteten.
Metod: Läsning, bok- och gruppsamtal samt prova på att gestalta med skådespelare om betydelsen av att berätta och läsa om sina förebilder och idrott.
Förening: Prov av metod BK Tinnis/Berga integrationsprojekt
Målgrupp: Flickor 10-12 år
Antal deltagare: 16
Litteratur: Passa bollen Olika förlag
Samarbete: Projektet Läskickar, Bäckskolan och BK Tinnis/Berga integrationsprojekt.

Genomförandet
Den öppna fritidsverksamheten med tjejgruppen och fotbollssktiviteter på måndagar provar ledarna läsning om fotboll i samband med mellan mål. Tjejgruppen är ovan vid lagsamarbete och ett mål är att få tjejerna att lita på varandra med att t ex passa bollen. De har valt att arbeta med läsning och boksamtal från Kosse boken "Passa bollen" och träffas varje måndag. Planer finns också att starta en torsdags grupp med tjejer 6-9 år med fotboll & läsaktiviteter och inbjudan till föräldrar har gått ut vid terminsstarten vt 2017. Tjejerna kommer från målgrupp av nyanlända familjer och ett integrationsprojekt för att lära sig språket och få genomföra gemensamma aktiviteter efter skoltid. Vi vill se om metoden fungerar och hur de uppfattar lusten att läsa i samband med samlingar och fotboll. Kan det tända någon läslampa?

Sett och hört från gruppen vi fick ett SMS 31/1 från fritidsledare Pernilla.

God morgon! Från Bäckskolan:
Lyckad bokläsning igår! Ett kapitel till mellanmålet innan träning. En som fortfarande klagade lite i början på att det är tråkigt att läsa blev sen jätterengagerad och läste högt från baksidan för resten när de undrade om allt hade hänt på riktigt. Känns som en bra rutin som också skapar lugn i gruppen vid mellanmålet.

Till Inspirationsidan

Till Case & metoder

Till Kom igång kontakta oss!