Case 3 – Fotbollsfestival, funkar läsfrämjande aktiviteter mellan matcherna?

mediaaktivitet_partners

it_flickor_laskickar

 

 

 

 

 

 

Winning Ground Fotbollsfestival
När: 6-7 augusti 2016
Var: Linköpings arena
Hur: Marknadsföring med e-post, flyers och en bok i lagpåsen till anmälda lag.
Metod: Läsa, skapa och berätta med IT och ett mobilt bibliotek i festivalform.
Föreningar; BK Derby, BK Tinnis, Ekängens IF, Grebo IK, Kenty, Hargs BK, IFK Wreta Kloster, Linghems SK, Rimforsa IF, Rosenfors IK, Tallboda IF och WG Linköping.
Målgrupp: Flickor 10-12 år
Antal deltagare 7/8: Frivilligt och schemalagt deltagande
12 lag med 148 tjejer och 25 ledare från Östergötland.
Samarbete: Projektet Läskickar, OLIKA förlag, Linköpings stadsbibliotek, ATEA IT proffsen och Linköpings Posten.

Genomförandet - Läsa - skapa och berätta med IT
Aktiviteten marknadsfördes både före och under festivalen genom att vi bl a arrangerade en stående längdhoppstävling Lördag 6 aug på Stångebrofältet. Då marknadsförde vi samtidigt söndagens aktivitet "Här skapas Läskickar!", informerade om projektet och serien "Fotbollsstjärnor" från OLIKA förlag.

Aktiviteten "Här skapas Läskickar!" arrangerades Söndagen den 7 aug mellan matcherna på finalarenan där lagen fått ett schema i lagväskan, där vi schemalagt lagaktivitet med hänsyn till matchspel och luncher. Vi gav också möjligheten till att komma på fri tid i schemat, vilket ett lag utnyttjade och fick en längre stund för aktiviteten.

dsc_0119_2
OLIKA förlag
var på plats marknadsförde läskickar och deltog som handledare i aktiviteterna för "Här skapas Läskickar!" på finalarenan i VIP-rummet som av Läskickar och samarbetspartners anpassats för aktiviteterna.

dsc_0126_1
Linköpings stadsbibliotek
ställde upp i eventet med en mys- och  läshörna, bord för pyssel kopplat till böcker och fotboll. Informerade om bibliotekets resurser och boktips och var handledare i aktiviteten.

dsc_0116_2
IT-företaget ATEA
installerade ett IT-rum med 10 datorer och Internet och var support till tjejerna under dagen.

Projektet Läskickar var handledare på hur man bloggade och varför, samt introducerade tjejerna och ledarna till "Här skapar vi Läskickar!".

Introduktionen och organisationen -
Tjejerna i lagen fick en kort introduktion vilka aktiviteter som fanns att välja på. Vi utgick från förebilder genom frågeställningen "Vad gör era fotbollsförebilder i landslaget och LFC när dem inte spelar fotboll?" Jo - Läser böcker, lyssnar på musik, skriver i sin egen blogg, skapar egna bilder eller produkter kopplat till fotbollen. "Vad vill ni göra?" Tjejerna fick själva välja en aktivitet som genomfördes lagvis, enskilt eller i kompispar.

Effekten av aktiviteterna - 12 av 26 anmälda lag valde att komma på aktiviteten. Av 148 tjejer valde merparten att skapa genom att pyssla eller läsa om något som var kopplat till fotbollen. 26 tjejer valde att blogga med IT med att berätta och dela med sig av sina upplevelser på hashtaggen # Läskickar.

Läsa - I lokalen fanns en mysig läshörna inrättad för fotbollsfestivalen, för spontan läsaktivitet  med soffa och en stor mjuk täckmadrass på golvet att vila på mellan matcherna. Med utvald litteratur med kvinnliga förebilder inom idrott, musik och annan barn- och ungdomlitteratur för åldern 10-13 år. Boklådorna var utvalda av Linköpings stadsbibliotek som var på plats och fanns tillgänglig hela dagen för ledare och tjejer . Av Läskickar fick  alla lag vid registreringen på fredagen för fotbollsfestivalen, ledar information om Läskickar! och aktiviteten på söndagen samt en bok per lag ur #Fotbollsstjärneserien" för ledare att högläsa för tjejerna som pepp inför matcherna eller visa tjejer och föräldrar att böckerna finns! OLIKA förlag skickade också med en flyer med information om bokserien "Fotbollsstjärnor" med kvinnliga fotbollsstjärnor som själva växt upp och saknat just sådana berättelser som ung fotbollsspelande tjej. Av 12 lag på besök var det ett fåtal tjejer som valde att vila med en bok eller tidning och gjorde det i kompispar!
Att läsa och uppleva förebilder ur litteratur är säkerligen en socialaktivitet?

Skapa - På skapa aktiviteten gjorde tjejerna egna bokomslag eller annat pyssel som var kopplat till fotbollen som avkoppling inför avslutningsmatchen. Materialet som skapades planeras användas till en framtida utställning då projektet dokumenterade eventet. En del lag som spelat färdigt sina matcher valde att stanna längre än schemalagda 30 minuter för aktiviteten vilket uppfattades som positivt. Löpsedlar med varje lag delades ut av Linköpingsposten på plats.

Berätta med blogg - Mediarummet med IT valdes av 26 deltagare som tillsammans gjorde 20 blogginlägg. I mediarummet med datorer och bloggen, fick flickorna en kort introduktion om hur man bloggar och vad det kan användas till. Tjejerna fick sedan skriva en kort berättelse utifrån frågorna "Om varför är det kul att spela fotboll" och "Vad var roligast på fotbollsfestivalen under lördagen?".

Tjejerna använde bärbara datorer och hos en del användare märktes ovana att använda tangentbord och mus med att skriva egna berättelser, men fick god hjälp av ATEA och Johnny . En del valde att skriva själva eller tillsammans med en kompis. Att berätta och skriva om något aktuellt direkt kopplat till aktiviteten är enklast för tjejerna eftersom ögonblicket är mindre abstrakt. Att skriva "Om varför det är kul med fotboll?" var svårt att komma igång för en del och kanske inte lämpade sig på den korta tid som tjejerna hadde för aktiviteten.
Se Bloggen  här med resultatet och berättelserna med hashtaggen #Läskickar.

Möte med ledare - Ledarna fick en välbehövlig paus med kaffe och projektet passade då på att prata enskilt med några av ledarna främst från Östergötland. Flertalet ledare var positiva till aktiviteten. P g a logistiken mellan matcher och att tjejerna skulle få lunch, avstod en del lag att komma på aktiviteten. Om aktiviteten är möjlig att göra under 2 dagar på festivalen med olika innehåll och pass är en idé att fundera på. Ledarna uppmuntrades att följa oss på Läskickar webbsida och de lag som deltog från Östergötland kommer vi att följa upp med nya kontakter och intiativ för läsfrämjande. För Winning Ground Fotbollsfestival 2017 planeras en ny aktivitet där vi kommer utveckla festival/cup konceptet med "Här skapas Läskickar" för att öka läsfrämjandet.

Se eventet "Här skapas Läskickar!"  Klicka här + en Artikel om arrangemanget

Till Inspirationsidan

Till Case & metoder

Till Kom igång kontakta oss!