Case 15 – Fotbollsskola med biblioteksbesök, hitta din bok och boksamtal!

När: 19-21 juni 2017

Var: Ekholmens bibliotek, Linköping

Vad: Biblioteksbesök med boksamtal m.m
Hur: Föreningen arrangerade under 4 dagar en fotbollsskola där ett pass arrangerades biblioteksbesök med läsfrämjande aktivitet.
Målgrupp: Tjejer & killar 8-13 år
Antal deltagare:68 st

Metod: Boksamtal i grupper och lästips med bokgåva!

Biblioteksbesök och grupper
Måndag: Grupp 1. kl. 12:15 – 13:00, 10 st. Tjejer 8-9 år,
Måndag: Grupp 2. 13:15-14:00 16 st. killar 7-8 år
Tisdag: Grupp 3. kl. 12:15- 13:00, 12 st. Tjejer 10-11 år
Tisdag: Grupp 4. 13:15 – 14:00 16 st. killar 9-10 år
Onsdag: Grupp 5. kl. 12:15 – 13:00 14 st. Killar 11-13 år

Genomförande: Louise och Linda hälsade på barnen gemensamt. Vi delade ut boktips-stickor till barnen som de fick sätta i böcker som de gillade. Sedan skulle barnen berätta för varandra om varför de gillade dessa böcker. De fick dela upp sig i två grupper dels vid fönsterbordet dels vid barnavdelningen. Böckerna samlade vi på en boksnurra på barnavdelningen. Louise och Linda berättade om några boktips. Barnen fick även fylla i ett papper om vad boken handlade om. Dessa papper satte vi upp på en skärm och gjorde en utställning med i skyltfönstret.

Uppmuntran: Efteråt fick de varsin bokgåva. Av Kenty fick de en fotboll. De fick även en skrivbok sponsrad av regionbiblioteket. Vi gjorde även några skrivövningar med tärningar för att komma igång med att skriva, ur boken ”Skriv om och om igen” av Katarina Kuick. Vi delade även ut bokmalen-papper till de som ville skriva en saga om bokmalen. ( skrivövningar funkar bäst för de över 9 år.)

Resurser: Vi hade lånat in böcker och ljudböcker om fotboll av de andra närbiblioteken för att fylla ut ekholmens bestånd och samlat på en bokvagn.

Låna böcker och boktips i aktivitet: Några fick låna böcker ( om de hade lånekort sedan tidigare och ledarna hade en lista med personnummer med sig.) Vi skickade med varsin påse med öppettider-broschyrer, boktipsbroschyr + låntagarförbindelse. Den var olika mycket uppskattad av barnen. En del ville inte ha något. Varken bokgåva eller skrivbok. En del barn verkade totalt ointresserade av att fylla i något papper. En del gillade att färglägga fotbollspappret. Vissa grupper blev det bättre boksnack med.

Ledarna som följde med barnen till biblioteket var inte så delaktiga. Kan förbättras nästa år genom förberedelse med gemensam planering och info, om vad som förväntas när de kommer till biblioteket. 

Utställning om Linköping Kenty Läskickar på Ekholmens bibliotek augusti 2017

Tillbaka till case